Boomspiegel Beek en Donk Steenbreek

Boomspiegel in de straat? Bloemen erin!

Door Paul van Bodengraven Boomspiegel Beek en Donk Steenbreek

In Nederland staan in de bebouwde kom maar liefst 1 miljoen bomen. De gemeente zorgt er meestal voor dat rond de stam ruimte wordt vrijgelaten – de boomspiegel –  zodat de boom regenwater kan opnemen. Zo’n saai stukje leent zich prima om je woonomgeving te vergroenen.

Guerilla Gardening
Dat vergroenen heet ook wel ‘Guerrilla Gardening’: een fenomeen dat is overgewaaid uit de VS en Engeland. Het klinkt een beetje anarchistisch, maar het is bovenal bedoeld als stimulans om aan de slag te gaan met meer groen in straten en op pleinen. Cerian van Gestel is een van de aanjagers en schreef er een boek over, vol met tips en ideeën.

Groen doet goed
“Groen creëren is een uitstekende manier om allerlei problemen aan te pakken”, aldus Cerian. “Denk aan het verbeteren van de biodiversiteit, meer leefgebied en voedsel voor insecten en vogels, vergroten van het vermogen van de bodem om water op te nemen. Maar ook op een ander vlak helpt groen. Het verbetert de kwaliteit van de leefomgeving, het gaat zwerfvuil tegen, het verbindt mensen in de buurt rond groenprojecten. Mensen bij elkaar brengen en kennis delen: dat is ook wat mij drijft.”

Het kan overal en samen
Van geveltuin tot boomspiegel, van eenvormige gemeenteperkjes tot rommelstukjes in de wijk, allemaal zijn ze gebaat bij meer variëteit en aandacht. “Sommige mensen beginnen gewoon zelf, anderen adopteren met de buurt een stukje en regelen het beheer onderling, in samenspraak met de gemeente of woningbouwvereniging. Meestal willen de eigenaren van de grond met je meedenken. Vaak zie je dat als iemand begint, anderen aansluiten.”

boomspiegel Kim Utrecht foto door Cerian ggfoto.JPG

De boomspiegel
Hetzelfde geldt voor de ruimte rondom bomen. Een boomspiegel is vaak een zanderige, kale plek, waar nogal eens een hond of kat zijn behoefte doet. “Een bron van ergernis voor veel mensen”, weet Cerian. “Verbeter allereerst de grond, met compost of tuinaarde. Hoog de grond niet veel op (maximaal 5 cm), te hoog is slecht voor de wortels. Houd de stam vrij. Zaai bloeiers in, bij voorkeur met biologische zaden. Als je plantjes wilt planten, graaf dan voorzichtig, boomwortels raken al snel beschadigd. Kies bloemen en planten die goed gedijen op arme grond en in de schaduw, zoals goudsbloemen, ooievaarsbekken en maagdenpalm. Plant voorjaarsbollen, daar heb je al vroeg in het jaar plezier van. En zorg dat er ook inheemse bloeiers tussen staan, die hebben voedingswaarde voor wilde bijen.”

  • Check bij je gemeente
    Steeds meer gemeenten maken het beheer van boomspiegels voor bewoners mogelijk. Kijk op de website van jouw gemeente of ook jij zo'n stukje kale grond mag adopteren en verzorgen.

Foto banner: Stichting Steenbreek
Foto kader: Cerian van Gestel

 

guerrilla_gardening(5).jpg

Meer weten?

Lees het boek van Cerian van Gestel over Guerilla Gardening ->

30 september t/m 8 oktober 2023: Het Nationale Boomspiegelfeest

Stichting Guerrilla Gardeners heeft in samenwerking met Stichting Steenbreek het Nationale Boomspiegelfeest georganiseerd. In een groot aantal gemeenten zijn activiteiten georganiseerd zodat bewoners de grond rondom bomen in hun straat kunnen vergroenen.

Delen

Altijd op de hoogte?

Elke maand versturen we een nieuwsbrief met groentips en nieuws over samen natuurlijk tuinieren. Wil je als een van de eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen, leuke weetjes en allerlei activiteiten?

Word supporter van AVVN en ontvang elk seizoen De Tuinliefhebber

Het tijdschrift over samen natuurlijk tuinieren!